IPDubo

Expertisecentrum voor duurzaam bouwen en wonen

Het belang van penantafdekkers

Vroeger was ik waarschijnlijk net zoals jij. Penantafdekkers? Ik had er nog nooit van gehoord… Helaas heb ik met levende lijve ondervonden waarom deze artikelen bestaan en wat het nut is van de duizenden vergeten penantafdekkers. Laat ik eerst de situatie schetsen, dan is het precies duidelijk hoe ik in mijn penibele situatie terecht ben gekomen. Mijn echtgenote en ik hadden begin vorige zomer een stenen muurtje gebouwd in onze tuin. Mijn vrouw wilde graag een splitsing tussen het wandelpad en het gras, zodat de kinderen niet continue op het gras zouden spelen. De kinderen konden langs het paadje naar de achterkant van de tuin rennen en dan ravotten op het veld bij ons achter het huis. Tussen de verschillende stukken van het muurtje hadden we enkele palen geplaatst, nog zonder penantafdekkers. Deze palen waren niet alleen voor de sier, maar hielden ook het hele muurtje in stand. We hadden flink wat geld betaald voor deze hele constructie maar de tuin lag er mooi bij, dus we dachten: voor wat hoort wat. Mijn vrouw en ik hadden ook een mooie hoek in de tuin gemaakt, achter het muurtje, waar we gezellig samen konden zitten en een drankje konden drinken. Dit hoekje hadden we leuk aangekleed. Er stonden wat flessen, er lagen wat kussentjes en er stonden een aantal stoelen. We zaten er niet alleen samen, maar ook wanneer we gasten hadden. Die hadden ons al meerdere keren gecomplimenteerd om de mooie nieuwe aankleding van de tuin. Mijn schoonvader had nog wel wat op te merken. Hij vroeg me waarom we geen penantafdekkers (paalmutsen) hadden gekocht voor de paaltjes in het muurtje. Ik zei hem dat ik niet eens wist waar hij het over had, laat staan dat ik deze penantafdekkers zelf zou aanschaffen. Deze vergissing is me duur komen te staan…\n

De aanschaf van penantafdekkers

\nWe gingen de winter in en de tuin werd niet gebruikt. Na een forse winter waarin het hard het gevroren en veel had geregend kwamen in de lente de eerste bloemen weer tevoorschijn. Toen het weer ook wat begon op te klaren besloten we om lekker in de tuin te gaan zitten. Toen ik de tuin in liep zag ik al wat scheuren in ons muurtje, veroorzaakt door de vorst en de kou. “Toch die penantafdekkers moeten kopen” dacht ik nog bij mezelf. Op die betreffende dag besloten we weer om lekker te gaan zitten in ons zithoekje toen mijn vrouw plotsklaps een gil gaf. Op ons muurtje liepen werkelijk tientallen spinnen rond. Mijn vrouw is als de dood voor de beesten en ikzelf ben ze ook liever kwijt dan rijk. Ik pakte de stofzuiger en zoog alle kleine spinnetjes op die bovenop liepen op. Mijn vrouw, bang om weer te gaan zitten, ging op zoek naar de plek waar de spinnen vandaan kwamen. En daar, in ons muurtje en in de palen werd haar nachtmerrie werkelijkheid. Ik verzin het niet, honderden spinnen waren gekropen in de scheuren die de winter had veroorzaakt. Je zag ze krioelen in de diverse openingen en je kon er onmogelijk bij. De stofzuiger was niet sterk genoeg om de spinnetjes uit de scheuren te krijgen. We hebben een professional in moeten schakelen om de spinnen te verwijderen en het muurtje moest gedeeltelijk herbouwd worden. Vanaf die dag kende ik het belang van penantafdekkers en ik hoop dat iedereen iets kan leren van mijn verhaal. De aanschaf van de penantafdekkers was na deze rel dan ook een formaliteit. We hebben rondgekeken op diverse webshops en bij verschillende tuincentra. Vaak was het echter het geval dat we net niet de juiste maat konden vinden. Ons muurtje was natuurlijk door onszelf gemaakt, we hadden ons niet gehouden aan standaardmaten. Dit maakte dat geen van de penantafdekkers die standaard geleverd werden paste rondom de palen en op de muur. Uiteindelijk vonden we een webshop waar ze wel de juiste maat konden leveren. Op https://www.sierbetononline.nl zijn zoveel verschillende soorten penantafdekkers beschikbaar dat de juiste er wel bij moét zitten. Het materiaal wordt snel geleverd en is van uitstekende kwaliteit. Binnen twee weken hadden we de penantafdekkers in huis en waren ze geplaatst. Afgelopen winter hield ik mijn hart vast, maar ik heb de afgelopen maanden de tuin in de gaten gehouden en de spinnen blijven weg, hopelijk om niet meer terug te komen. Ik weet nu precies waar deze paalmutsen voor dienen en ik kan niet meer zonder. De wederopbouw van de muur heeft ons ook nog een flinke duit gekost, dus financieel is het ook de moeite waard om gewoon te zorgen dat de muur goed beveiligd is.\n

Ook voor de sier

\nNiet alleen is de muur nu beschermd tegen weer en wind (en spinnen!) ook ziet het er eigenlijk best wel leuk uit. De muur ziet er helemaal anders uit. We hebben gekozen voor een opvallende kleur die de aandacht wegtrekt van de muur en het gras. Dit vindt niet iedereen erg mooi, maar wij zijn er zeker fan van. De tuin lijkt er niet alleen groter door maar krijgt ook iets van statuur, een mooie combinatie in ieder geval! Zorg ervoor dat jullie niet overkomt wat ons is overkomen. Bescherm je muur met penantafdekkers zodat deze jaren lang meekan. Uiteindelijk vind ik het nog het meest vervelend te moeten toegeven dat mijn schoonvader gelijk had. De keerzijde is dat hij waarschijnlijk in zijn jeugd ook zoiets heeft meegemaakt!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn