IPDubo

Expertisecentrum voor duurzaam bouwen en wonen

Negatief zelfbeeld

Een Negatief zelfbeeld, best veel mensen hebben hier last van. Ik ondervond daar zelf ook eigenlijk altijd hinder van, ik vond het moeilijk om positief over mijzelf te denken. Altijd voelde ik mij erg onzeker en ik vroeg mij af of ik wel voldeed aan wat men van mij verwachtte. Ik had bijvoorbeeld:

  • moeite met het geven van mijn mening
  • gedachtes dat ik niet mooi was, dat niets mij mooi stond
  • geen trek om mijzelf op de voorgrond te plaatsen
  • het idee dat ik te dik was
  • twijfels of ik dingen wel kon

Dit Negatief zelfbeeld zat mij danig in de weg, zowel privé als op het werk. Hoe vaak ik ook al een bepaalde klus gedaan had, toch bekroop mij eens in de zoveel tijd altijd weer het gevoel dat ik het toch echt niet kon, dat ik ieder moment door de mand kon vallen en iedereen door zou hebben dat ik eigenlijk helemaal niet tot iets in staat was. Je kunt je voorstellen dat dergelijke gedachten je niet veel goed doen. Zowel niet in je werksituatie, als privé. Want ik dacht bijvoorbeeld ook vaak dat mensen mij niet leuk vonden, waardoor het moelijk was om echt vrienden te maken, ik trok al snel hun bedoelingen in twijfel. Uit ervaring kan ik zeggen dat een Negatief zelfbeeld dus echt een negatief effect op je leven kan hebben.

Negatief zelfbeeld verhelpen

Hoe kun je nu wat veranderen aan dit Negatief zelfbeeld? Ik heb zelf veel baat gehad bij de hulp van mijn personal life coach van PBL Coaching en Training. Sinds ik door hem geholpen ben, sta ik echt een heel stuk positiever in het leven en ben ik echt vooruit gekomen. Ik ben zekerder in mijn vriendschappen, waardoor ik meer open durf te zijn en ik merk dat dit mijn relatie met anderen echt ten goede komt. Nu merk ik pas hoezeer mijn Negatief zelfbeeld hier altijd een in negatieve zin invloed op heeft gehad. Ook in mijn werk ben ik zekerder van mijn zaak. Ik durf nu te vertrouwen op de kennis die ik heb en de ervaring die ik in al die jaren heb opgedaan. Als zzp’er is het best lastig om aan werk te komen en het helpt zeker niet mee als je niet goed bent in jezelf promoten en in voor jezelf opkomen. Nu mijn Negatief zelfbeeld verholpen is, ben ik assertiever en durf ik ook meer geld te vragen. Ik word nu niet langer onderbetaald en dat stelt mij in staat om mijn leven zo te leven zoals ik graag wil.

Stappen op weg naar verbetering

Hoe heeft mijn coach van PBL Coaching en Training mij nu geholpen om van mijn Negatief zelfbeeld af te komen? Zoals je op pbl-coaching.nl kunt lezen, onderscheiden zij drie stappen in dit proces. De eerste stap die je moet zetten, is het verkrijgen van meer zelfkennis. Welke kwaliteiten en talenten heb je, durf daar eens eerlijk over te zijn. De tweede stap is zelfacceptatie. Je kunt pas van je Negatief zelfbeeld afkomen als jij volledig accepteert wie je bent. Zoals gezegd heb je meer positieve punten dan je denkt, iedereen is uniek en heeft zijn eigen talenten en een eigen persoonlijkheid. Ook jij hebt de wereld iets te bieden, op jouw manier! De derde stap is zelfwaardering en dat is misschien wel het moeilijkste. Waardeer die punten in jouzelf waar jij goed in bent en realiseer je dat iedereen ergens goed in is! Natuurlijk is het best lastig om je Negatief zelfbeeld te veranderen, het is iets dat je vaak al jaren bij je draagt. Maar met de hulp van mijn coach is het mij gelukt!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn