IPDubo

Expertisecentrum voor duurzaam bouwen en wonen

Op zoek naar een rolcontainer?

Wie veel afval heeft, zal op een gegeven moment een rolcontainer nodig hebben. Het maakt niet meteen uit wat voor afval je hebt, er is voor elk soort afval wel een container of rolcontainer te vinden. De meest voorkomende afvalsoorten zijn de volgende;

  • Papier en Karton
  • Plastic
  • Restafval
  • Glas
  • Swill
  • Vertrouwelijke papieren

Mocht je je afvragen wat Swill is, dit is voedselafval. In veel huishoudens was dit voorheen de groene container waarbij de grijze container voor restafval was. Maar de tijd dat afval zo eenvoudig was, is al lang geleden. Hoewel glas al veel langer gescheiden ingezameld word, net als papier en karton overigens. Is plastic een vrij nieuwe toevoeging. Restafval en groen afval worden ook al langer geschieden gehouden. In een huishouden ben je dus tegenwoordig ook al veel aan het scheiden en je op aan het maken voor recyclen.  De vraag is echter wanneer er statiegeld op blikjes en flesjes zal komen, hierdoor zal een groot deel van het afval al direct verminderen. Zal er minder gebruik gemaakt worden van de rolcontainer en ondergrondse containers, wat op de langere termijn de kosten van het in werking stellen en de machines voor het statiegeld zal betalen. In veel landen is statiegeld op blikjes en kleine flesjes al heel gewoon. Dit zorgt ervoor dat mensen het statiegeld inleveren in de winkels en daardoor een heel stuk aan plastic en blik afval direct verwerken.

Een rolcontainer – waar kan ik er eentje huren?

Als huishouden zal je van de gemeente een container aangeboden krijgen, heb je echter meer afval dan kan het verstandig zijn om een extra rolcontainer te huren. De vraag is dan welke je nodig hebt, en hoe vaak deze geleegd moeten worden. Je zou denken dat een rolcontainer voor glas lang niet zo vaak geleegd hoeft te worden als een container voor restafval. En dat zou in de meeste gevallen waarheid zijn, ware het niet dat in een exclusief restaurant er op een avond diverse flessen wijn geopend zullen worden, waardoor er veel glasafval ontstaat. Daardoor kan het voorkomen dat de rolcontainer voor glas vaker geleegd moet worden dan een keer per maand. In de meeste gevallen wordt de container voor restafval twee keer per maand geleegd of zelfs vier keer. Swill afval zal vaker opgehaald worden, want niemand wil rottende etensresten in zijn rolcontainer hebben. Met andere woorden, het is aan jou om te bepalen welk afval je wanneer op laat halen. En of je een container voor plastic laat komen of het in zakken wegbrengt naar een lokale ondergrondse container. Bij Bedrijfsafval kan je eenvoudig de container huren die bij jou past. Kijk ook op bedrijfsafval.nl.

Afval wat moet je ermee?

Het ligt aan de soort afval om je af te vragen wat we ermee moeten. Swill afval kan veel makkelijker verwerkt worden tot iets bruikbaars (compost) dan dat restafval dat kan. Het probleem ligt dan ook bij het restafval want wat moet er gebeuren met dit afval? In veel gevallen wordt dit verbrand of opgeslagen op stukken grond waar verder geen plannen voor zijn. Je kunt bergen afval tegenkomen, waar nu weer gras overheen groeit en schapen grazen. Of dit ook een oplossing is die op lange termijn werkt? Is een goede vraag. Want we zijn namelijk helemaal niet bekend met hoe dit op de langere termijn werkt. De mens is smerig bezig, en de enige manier om dat te veranderen? Is door ons afval te veranderen. Tot die tijd kan je beter een rolcontainer huren als je er eentje nodig hebt!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn