IPDubo

Expertisecentrum voor duurzaam bouwen en wonen

Wees bewust van de gevaren van een gaslek

gaslekcheck - Gaslek - Gaslucht - Gaslekkage

Bijna iedereen in Nederland is zich er wel van bewust dat wanneer je een gaslucht in huis ruikt, dit geen goed teken is. In de meeste gevallen komt het doordat je het gasfornuis hebt aan laten staan. Zet deze dan direct uit en open ramen en deuren om het gas zo snel mogelijk uit je huis weg te krijgen. Doe je dat niet? Dan kunnen er ernstige consequenties zijn.

  • Verstikkingsgevaar
  • Ontbrandingsgevaar

Heb je het fornuis echter helemaal niet aangehad en weet je dus niet waar de gaslucht vandaan komt? Dan kan het eventueel ook zo zijn dat er een gaslek is. Een gaslekkage is iets dat zo snel mogelijk opgelost moet worden, omdat het zo snel ontvlambaar is. Zelfs het aanzetten van een lamp kan je huis veranderen in een vlammenzee. Dit wil je natuurlijk niet en daarom is het noodzakelijk om meteen iemand te bellen die hier verstand van heeft. Ga nooit zelf met een gaslek aan de slag, hiervoor heb je echt een professional nodig. Wanneer je dit zelf gaat doen en het gaat fout, dan kun je misschien zelf wel indenken wat daar het gevolg van kan zijn. Daarnaast kost het oplossen van een gaslek helemaal niet zoveel geld en dus kun je hier zonder problemen gewoon een professioneel met de nodige ervaring voor laten komen. Als jij een gaslucht in huis ruikt, bel dan direct met Gaslekcheck. Er komt dan zo snel mogelijk iemand bij je langs om de boel te inspecteren.

Wat te doen als je een gaslucht ruikt

Zoals we al eerder zeiden, hoeft een gaslucht niet direct te betekenen dat je een gaslekkage hebt. Het komt toch best wel regelmatig voor dat mensen vergeten om het gasfornuis uit te zetten en daarmee een gaslucht creëren. Soms gebeurt het ook dat de vlam niet pakt in het fornuis zonder dat je dit doorhebt. Ook dan wordt er gas in je huis verspreid. Deze situaties zijn echter vrij eenvoudig op te lossen en hiervoor zullen de meeste mensen geen professional nodig hebben. Wanneer moet je wel contact opnemen met de medewerkers van Gaslekcheck om de gaslucht te laten controleren? Als je geen idee hebt waar de lucht vandaan komt. In zo’n geval kan er wel eens sprake zijn van een gaslekkage en dat is wel het laatste wat je wilt. De medewerkers van Gaslekcheck komen zo snel mogelijk bij je langs en gaan dan direct voor je aan de slag. Het probleem kan dus al binnen enkele uren verholpen zijn.

Wees veilig met een gaslekkage

Wanneer je vermoedt dat je een gaslekkage in huis hebt, meestal door de zeer herkenbare gaslucht? Dan zijn er een aantal dingen die je absoluut niet moet doen. Zorg ervoor dat er absoluut geen vuur is huis is. Steek dus het fornuis niet aan en laat ook dingen als kaarsen voor even achterwege. Als het gas met vuur in aanraking komt, kan er namelijk zelfs een ontploffing ontstaan. Zelfs elektriciteit kan dit veroorzaken, wees hier dus ook uiterst voorzichtig mee. Zet geen lichten of iets dergelijks aan. Het is een te groot risico dat je dan neemt. Wanneer je een gaslucht ruikt, ga je natuurlijk in eerste instantie op zoek naar de bron, maar nog belangrijker is het om ramen en deuren open te zetten zodat het gas kan ontsnappen. Als je geen idee hebt of het een gaslek is of iets anders? Draai dan de hoofdkraan van de gastoevoer uit. Hierdoor kan er in ieder geval niet nog meer gas ontsnappen. Vervolgens bel je met de Gaslekcheck en wordt alles in orde gemaakt.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn