IPDubo

Expertisecentrum voor duurzaam bouwen en wonen

Woning bouwen

Er zijn veel verschillende soorten woningen, die allemaal verschillende eigenschappen hebben. Een huis zoals dat altijd door kinderen getekend wordt, is een vrijstaande woning. Dit houdt in dat het op geen manier verbonden is met de woning ernaast en er bijvoorbeeld een gazon, tuin of oprit rond de woning is. Een twee-onder-een-kapwoning is een huis dat is verdeeld in twee woningen, wat inhoudt dat je aan één kant buren hebt. Dit soort huis komt veel voor en is vaak goedkoper dan een vrijstaande woning, omdat het bouwen van een groot huis voordeliger is dan het bouwen van twee aparte huizen. Dan zijn er nog rijtjeshuizen, die nog goedkoper zijn omdat het woonblok is verdeeld in drie of meer woningen. Deze verschillende soorten woningen worden ook wel eengezinswoningen genoemd. Andere soorten woonruimtes zijn appartementen, waarbij er een aparte slaapkamer is, studio’s waarbij de slaap- en woonruimte zich in één kamer bevinden en kamers, waarbij alle faciliteiten worden gedeeld met huisgenoten. Ook kun je wonen in een chalet, woonboot of stacaravan. Als je een idee hebt wat je droomhuis is, lijkt dit lastig te realiseren. Als je op huizenjacht gaat kom je bijna nooit een huis tegen dat precies aan alle verwachtingen voldoet. Gelukkig is het mogelijk om je droomhuis te laten bouwen, als je dit wilt. Een woning bouwen is niet gemakkelijk en er komt veel bij kijken voor het er daadwerkelijk staat, maar een woning bouwen die volledig aan je wensen en eisen voldoet is mogelijk als je het laat uitvoeren door een professional. Als je zelf verstand hebt van het ontwerpen of bouwen van woningen kun je het natuurlijk ook zelf doen, maar daar heb je wel hulp bij nodig. Een woning bouwen of laten bouwen is in ieder geval geen goedkope zaak, dus je hebt een flink budget nodig om je droomhuis te laten neerzetten. Een woning bouwen die perfect is voor jou en je droomhuis kan worden is echter wel mogelijk, dus lees snel verder hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Een woning bouwen in je eigen stijl

Als je een goed beeld hebt van wat je droomhuis is, lijkt het gemakkelijk om een woning te laten bouwen. Dit is echter lang niet in alle gevallen zo. Bij een woning bouwen komt heel veel kijken, waardoor het lastiger is dan je denkt. Allereerst heb je een goed plan nodig en moet je de wensen en eisen waar je huis aan moet voldoen duidelijk op papier zetten. Het is verstandig een architect in te huren, die je kan helpen met het maken van de bouwplannen. Woningen moeten namelijk aan veel eisen voldoen: je kunt niet zomaar een woning bouwen die je mooi vindt. Er moeten stevige constructies worden gemaakt en gemeentes stellen verschillende eisen aan hoe woningen eruit komen te zien. Als je al een stuk grond hebt gekocht, moet je dus eerst navragen aan welke eisen er moet worden voldaan. Op sommige plekken mag je bijvoorbeeld alleen een woning bouwen in dezelfde stijl als de bestaande bouw. Als je op zoek gaat naar een geschikte plek, kun je hier rekening mee houden door eerst te kijken wat de voorschriften op die plek zijn. Als je een kavel hebt gekocht en je hebt de eisen die je er zelf aan stelt duidelijk op papier staan, kun je een architect inschakelen om de bouwplannen te maken. Een woning bouwen is minder gemakkelijk dan het lijkt en daarom moet een professional zich richten op het ontwerpen van een goed huis dat voldoet aan alle veiligheidsnormen. Ook moet je een ruim budget opstellen. Wanneer je een krap budget hebt, kan het zijn dat bepaalde kosten tegenvallen waardoor je andere dingen niet kunt laten uitvoeren. De woning bouwen wordt dan concessies doen, wat niet altijd goed uitpakt. Als je een woning bouwen laat moet je er zeker van zijn dat je alle financiële middelen hebt om er je droomhuis van te maken.\n

Een huis laten ontwerpen en bouwen

\nVoor zowel het laten ontwerpen als het laten bouwen van je droomhuis kun je terecht bij Bram van Haarst. Dit bedrijf heeft al vele prachtige bouwprojecten succesvol afgerond en ontwerpt, bouwt en realiseert verschillende soorten woningen. Je kunt met je eigen plan bij Bram van Haarst komen, waarna je het laat realiseren, maar je kunt ook kiezen voor catalogusbouw of een woning die is ontworpen volgens de conceptlijn. Deze methode is relatief goedkoop en maakt een woning bouwen laten ook voor de krappere budgets mogelijk. De conceptwoningen zijn verkrijgbaar vanaf €106.500,- euro en zijn op verschillende punten geheel naar eigen wens aan te passen. Deze vorm van woning bouwen is zo voordelig, omdat de verschillende onderdelen van tevoren in de fabriek worden gemaakt. Hierdoor wordt tijd uitgespaard bij het bouwen, omdat je geen last hebt van weersomstandigheden die het bouwen verhinderen. Ook zijn de werkomstandigheden efficiënter, waardoor kosten bespaard worden. De woning bouwen kan in een week volledig waterdicht gebeuren en de wanden worden kant en klaar geleverd op de locatie, inclusief ramen, deuren, elektra en stopcontacten. Hierna wordt het metselwerk uitgevoerd en de woning afgewerkt. De woning bouwen is op deze manier in zeer korte tijd mogelijk, wat kostenefficiënt is. Voor de verschillende mogelijkheden om een woning volgens dit concept te laten bouwen, of om een compleet eigen woning te laten ontwerpen, kun je op de website, www.bramvanhaarst.nl kijken. Hier vind je ook een manier om contact op te nemen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn